Dakkapel 3 meter | De nummer 1 meest gekozen optie in 2023 (2023)

Dakkapel 3 meter | De nummer 1 meest gekozen optie in 2023 (1)Je hebt besloten een dakkapel ter grootte van 3 meter te plaatsen. Kies je dan voor een enkele dakkapel van 3 meter of twee kleinere dakkapellen die samen 3 meter zijn? We zetten alle voor- en nadelen voor je op een rijtje!

Dakkapel 3 meter

Een dakkapel van 3 meter lijkt misschien een beperkte toevoeging aan je huis, maar niets is minder waar. Je haalt met zo’n dakkapel meer zonlicht binnen en je creëert veel meer ruimte in huis. Daarnaast zal een dakkapel je huis in waarde doen stijgen. Bekijk de dakkapel offerte

 • Spring naar
 • Waarom 3 meter
 • Voordelen
 • Dakkapel 3 meter kosten
 • Keralit en rolluiken
 • Veelgestelde vragen
 • Offerte

Inhoudsopgave:

 • Waarom 3 meter
 • Voordelen
 • Dakkapel 3 meter kosten
 • Keralit en rolluiken
 • Veelgestelde vragen
 • Offerte

De maximale afmeting van je dakkapel is afhankelijk van je dakbreedte, dakhoogte en plaatsing aan de voor- of achterzijde

Waarom 3 meter dakkapel

Er zijn verschillende opties voor dakkapel afmetingen. Toch wordt er vaak voor 3 meter breedte gekozen voor de vele mogelijkheden die deze dakkapel met zich meebrengt. Niet alleen kan deze dakkapel vaak zonder vergunning nodig te hebben worden geplaatst, maar deze is ook groot genoeg om desnoods in twee kamers extra leefruimte te realiseren. Een dakkapel van dit formaat is ook snel gemonteerd in tegenstelling tot bijvoorbeeld een dakkapel van 10 meter.

Toegestane afmeting voorgevel

De 3 meter brede dakkapel is de meest gekozen dakkapel. Het creëert 6 vierkante meter extra ruimte onder een schuin dak. Voor het plaatsen van een dakkapel die 3 meter in breedte is zijn een aantal eisen vastgesteld. De voorgevel mag standaard voor 50% bebouwd worden. In sommige gemeenten mag je daarentegen maximaal 30% of 70% bebouwen. Informeer bij je gemeente welke eisen zij hanteren omtrent het plaatsen van dakkapel. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Vergunningsvrij

Er zijn eisen aan het plaatsen van een vergunningsvrije dakkapel van 3 meter:

 • Het beste kun je voor een dakkapel met een plat dak kiezen
 • De bovenkant van het platte dak van de dakkapel moet minstens 0,50 meter van de nok af liggen
 • Plaats de gewenste dakkapel aan de achtergevel
 • De afstand tussen de rand van het dak en de dakkapel moet 0,50 meter te zijn
 • De dakkapel moet minimaal 0,50 meter tot de dakvoet/dakgoot worden gebouwd. Deze mag maximaal verticaal gemeten minder dan 1 meter bedragen
 • De dakkapel mag tot 1,75 meter hoog zijn, dat is 25 cm hoger dan voorheen

Voordelen dakkapel 3 meter

 • Eenvoudig schoonmaken: als een kunststof dakkapel 3 meter breed is, beschikt het meestal over 3 ramen. Twee van de ramen zijn dan vaak draai-kiep en het laatste raam is een vast raam in het midden. Hierdoor zijn de ramen in de dakkapel gemakkelijk schoon te maken zonder halsbrekende toeren uit te hoeven halen.
 • Extra daglicht: de raampartij in de dakkapel zorgt dat de kamer aanzienlijk lichter wordt. Daarmee wordt het aantrekkelijker de kamer als leefruimte te gebruiken.
 • Relatief goedkoop: hoe groter de dakkapel wordt, des te lager de prijs per strekkende meter uit zal vallen. Als je een dakkapel van minstens 3 meter met kleinere dakkapellen vergelijkt, dan is de dakkapel van minstens 3 meter relatief goedkoop.
 • Optimale ventilatie: laat ventilatieroosters in een kozijn of zijkanten van de dakkapel plaatsen voor een constante stroom van schone lucht.

Een enkele dakkapel 3 meter of twee kleine dakkapellen

Een enkele dakkapel die 3 meter in de breedte is, is in verhouding minder duur dan twee kleinere dakkapellen van elk anderhalve meter breed. Het zorgt echter voor zo goed als dezelfde waarde vermeerdering van een huis. In feite maakt het wat dat betreft niet uit voor welke dakkapel je kiest. Het maakt bovendien niet uit of de dakkapellen op dakkapellen op plat of schuin dak worden geplaatst.

Het uiterlijk van een dakkapel is een belangrijk aspect. Een grote dakkapel vanaf 3 meter in de breedte oogt over het algemeen mooier dan twee kleinere dakkapellen. De 3 meter brede dakkapel geeft je huis meer aanzien en een luxere uitstraling.

Een van de grootste pluspunten is het feit dat een grotere dakkapel makkelijker te onderhouden is. Als je voor twee dakkapellen kiest worden ze waarschijnlijk kort op elkaar geplaatst. Dat bemoeilijkt het schoonmaken behoorlijk. Daar komt nog bij dat twee dakkapellen meer schoon te maken oppervlakken hebben dan een enkele dakkapel. Je moet dan immers vier zijkanten periodiek laten reinigen.

Dakkapel 3 meter kosten

De onderstaande tabel laat een duidelijk overzicht zien van de gemiddelde kosten van een dakkapel per meter en per soort. Het betreft prefab dakkapellen. Maatwerk dakkapellen kosten je vrijwel altijd meer geld, omdat het langer duurt om een dakkapel ter plekke te maken.

AfmetingKunststof dakkapel prijzenHoutlook dakkapel prijzen
2 meter€ 7.900€ 8.400
3 meter€ 8.650€ 9.150
4 meter€ 9.350€ 9.800
5 meter€ 11.000€ 11.500
6 meter€ 12.250€ 12.750
7 meter€ 13.500€ 14.000
8 meter€ 14.750€ 15.250

Budget


Dakkapel prijzen in een handige grafiek

Dakkapel 3 meter | De nummer 1 meest gekozen optie in 2023 (2)

Dakkapel van Keralit

Het nemen van een dakkapel van Keralit kent vele pluspunten. Het is een duurzaam materiaal en wordt steeds vaker toegepast. Een Keralit dakkapel kan bovendien zowel in de prefab constructie worden gemaakt als ter plaatse worden opgebouwd. Maar wat is dit materiaal eigenlijk?

Keralit is milieuvriendelijk

Keralit is een duurzaam en milieuvriendelijk bouwmateriaal, gemaakt van gerecyclede restmaterialen van kunststoffen. Keralit wordt onder andere gebruikt bij gevelrenovatie en de bouw van dakkapellen. In de volksmond kennen we het product vaak als rabatdelen of kunststof schroten. Het is in het kort een duurzame vorm van kunststof met als resultaat een mooi en onverwoestbaar product.

Voordelen

 • Kleurvast: het product is kleurvast, weersinvloeden zullen de kleur van de dakkapel dus niet aantasten.
 • Onderhoudsvrij: deze type dakkapel is bestand tegen bacteriën, vocht, warmte en andere rottingsprocessen. Het materiaal niet gevoelig voor kromtrekkingen. Maak de dakkapel af en toe schoon met een sopje, dan ziet hij er weer netjes uit
 • Veel verschillende kleuren: Het materiaal is in ongeveer iedere kleur verkrijgbaar. Hiermee is de dakkapel perfect aan te passen op de stijl van je woning. Het kan geleverd worden in een houttint en met een houtnerf zodat je de uitstraling van een traditioneel houten dakkapel nabootst.
 • Nooit meer schilderen: dit soort dakkapel hoeft, in tegenstelling tot hout, nooit geschilderd te worden. Zo bespaar je flink op onderhoudskosten. Dit type dakkapel lijkt altijd vers in de verf te staan.

Nadelen

 • Kan niet van kleur worden veranderd: dit materiaal kan niet geschilderd worden, de dakkapel blijft echter kleurvast.
 • Niet isolerend: er moet altijd isolatiemateriaal worden toegevoegd, omdat het zelf geen isolerend vermogen heeft.
 • Zichtbare schroeven: de panelen moeten om de 30 centimeter vastgeschroefd worden om een stevige constructie te krijgen. Dit zorgt dat er altijd zichtbare bevestigingspunten in de dakkapel te zien zijn.

Rolluiken

Rolluiken op de dakkapel worden van kunststof of van aluminium gemaakt. Beide materialen hebben verschillende positieve en negatieve punten:

 • Kunststof: een goede keuze voor zonwering, verduistering en privacy in de dakkapel. Is bovendien de goedkoopste optie.
 • Aluminium: van hogere kwaliteit dan kunststof. Dat geldt voor inbraakbeveiliging, het weren van geluid en isolatie.

Dakkapel 3 meter | De nummer 1 meest gekozen optie in 2023 (3)

De bediening

Er zijn twee verschillende manieren om de rolluiken op de dakkapel te bedienen. De eerste optie is om deze handmatig omhoog en omlaag te hijsen. De tweede optie is om een elektrische bediening aan het rolluik op de dakkapel toe te voegen. De elektrische bediening is vanzelfsprekend prijziger. In de regel kiezen mensen bij aluminium voor elektrische bediening, omdat aluminium veel zwaarder is dan kunststof.

Handmatige bedieningElektrische bediening
Slingerstang
Draaischakelaar
KoordSleutelschakelaar
Tijdschakelaar
Afstandsbediening

Laten monteren

Als je een rolluik hebt aangeschaft kun je ervoor kiezen om het zelf op de dakkapel te monteren of om de klus uit te besteden. Zelf doen is weliswaar veel werk, maar het is een stuk goedkoper dan het inschakelen van een professional.

Wanneer je het laat doen bespaar je jezelf een hoop energie en moeite. Het rolluik zal stevig en goed aansluitend aan de dakkapel worden bevestigd. Daarnaast heb je bij een specialist recht op garantie op het moment dat er toch iets mis is.

Veelgestelde vragen

Wat kost een dakkapel van 3 meter breed?

Gemiddelde dakkapel kosten liggen tussen de € 8.650 en € 10.400.

Mag een 3 meter dakkapel zonder vergunning worden gebouwd?

Een 3 meter dakkapel mag vaak vergunningsvrij worden geplaatst. Toch is het slim om te controleren wat de regels van jouw gemeente zijn voor je zonder omgevingsvergunning gaat bouwen.

Offerte

Wil je precies weten wat voor Dakkapel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakkapel specialisten in jouw regio

Vind de beste deal

Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakkapel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Bespaar Nu met de Beste Dakkapel Offertes, Gratis!

 • Vergelijk specialisten in je regio!

Je hebt de tips in tekst gelezen maar de finesses van een nieuwe dakkapel op je dak zitten vaak in de kleinigheden. Je hoort in deze podcast hierover mijn praktijk ervaring hiermee. Zo hoor je precies wat er in de praktijk komt kijken als je ook de uitbreiding op je dak wilt.

 1. Verbouwen 141 | HoekdakkapelVerbouwkosten.com10:23
 2. Verbouwen 31 | Verbouwing met dakkapelVerbouwkosten.com08:01
 3. Verbouw 5 | DakkapelVerbouwkosten.com18:53

Externe bronnen:

Bekijk de dakkapel offerte ►

FAQs

Dakkapel 3 meter | De nummer 1 meest gekozen optie in 2023? ›

De 3 meter brede dakkapel is de meest gekozen dakkapel. Het creëert 6 vierkante meter extra ruimte onder een schuin dak. Voor het plaatsen van een dakkapel die 3 meter in breedte is zijn een aantal eisen vastgesteld. De voorgevel mag standaard voor 50% bebouwd worden.

Wat kost een dakkapel in 2023? ›

Wat kost een dakkapel in 2023? Gemiddelde dakkapel kosten liggen tussen de €8.650 en €10.500.

Wat kost een dakkapel van 3 meter inclusief montage? ›

De prijs voor een dakkapel van 3 meter ligt tussen de €7.206 en €9.232 inclusief plaatsen. De precieze dakkapel kosten zijn afhankelijk van o.a. de dakschuinte, het model, hoogte, breedte en de gekozen opties.

Wat kost een nieuwe dakkapel inclusief montage? ›

Een dakkapel kost gemiddeld tussen de € 3000,- en € 5500,-. Deze prijzen zijn inclusief materiaalkosten, plaatsing en montage.

Wat kost een dakkapel met 3 ramen? ›

Kosten per meter
AfmetingKunststof dakkapel prijzen **Soort kozijnen
5 meter€ 5.350,002 ramen + 3 draaikiepramen
6 meter€ 6.150,002 ramen + 3 draaikiepramen
7 meter€ 7.250,002 ramen + 3 draaikiepramen
8 meter€ 8.550,002 ramen + 3 draaikiepramen
6 more rows

Hoeveel wordt je huis meer waard door een dakkapel? ›

Hoeveel meerwaarde

Stel dat je de knoop hebt doorgehakt en een dakkapel ter waarde van € 8.500 laat aanleggen, dan realiseer je een meerwaarde van vaak zo'n 50% van dit bedrag. Je huis kan dus ongeveer € 4.250 meer waard worden door deze nieuwe dakkapel.

Wat kost een dakkapel inclusief aftimmeren? ›

Een compleet nieuw dakkapel aftimmeren aan de binnenkant kost gemiddeld rond de € 450,- exclusief het materiaal. De prijs is grotendeels afhankelijk van welke soort betimmering u kiest en de afmetingen van het dakkapel.

Hoe groot mag een dakkapel zijn zonder vergunning? ›

Hoe groot mag een dakkapel zijn zonder vergunning? De dakkapel mag gemeten vanaf de voet van de dakkapel niet hoger zijn dan 1.75m. De onderkant ligt meer dan 0,5m, maar minder dan een meter boven de dakvoet en de bovenkant van de kapel ligt meer dan 0,5m onder de daknok.

Wat is de levensduur van een dakkapel? ›

Een dakkapel gaat (mits goed onderhouden) tussen de 25 jaar en 40 jaar mee. Veel dakkapel boeren geven daarnaast 10 tot 15 jaar garantie op de dakkapel zelf. Het type materiaal waarvan de dakkapel is gebouwd heeft trouwens flinke impact op de levensduur van de dakkapel.

Wat kost een kunststof dakkapel van 3 meter breed? ›

Wat kost een kunststof dakkapel?
Gemiddelde kosten incl. plaatsing
2,5 meter€ 6.500
3 meter€ 7.000
4 meter€ 7.700
5 meter€ 8.500
1 more row

Waarom zijn dakkapellen zo duur? ›

Bij een dakkapel wordt kunststof, hout, en isolatiemateriaal gebruikt. Deze grondstoffen zijn allemaal onderhevig aan de prijsstijging, ten gevolge van de Coronacrisis. Hout is 100% duurder geworden, kunststof 50-60% duurder, en isolatiemateriaal 40% duurder.

Wat kost een kant en klare dakkapel? ›

Wat kost een kant-en-klare dakkapel? De kosten van een kant-en-klare, ofwel prefab, dakkapel variëren van € 6.500 tot wel € 11.800, afhankelijk van de afmeting en materiaalsoort. Vraag voor een prijsindicatie voor jouw situatie gratis en vrijblijvend een offerte op.

Wat kost een vergunning voor een dakkapel? ›

Hoeveel kost een vergunning voor een dakkapel? De prijs die wordt aangerekend voor het aanvragen van een vergunning voor een dakkapel is afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld dien je er rekening mee te houden dat deze prijs is gelegen tussen de 300 en 600 euro.

Wat kost een onderhoudsvrije dakkapel? ›

Kunststof dakkapellen prijzen

De prijs voor een kunststof dakkapel van 3 meter breed start vanaf €4.200,-. Kiest u voor een kunststof dakkapel met authentieke houtlook dan starten de prijzen voor een dakkapel van 3 meter vanaf €4.400,-. De prijs voor een kunststof dakkapel van 4 meter start vanaf €4.800,-.

Wat kost een dakkapel voor en achter? ›

De gemiddelde prijs van een dakkapel ligt tussen de €7.000 en €10.000 euro. Brengen jullie ook kosten in rekening voor het plaatsen van de dakkapel? Nee. Wanneer u kiest voor een dakkapel van Ruiter Dakkapellen, dan koopt u een dakkapel inclusief plaatsing.

Wat kost een dakkapel 3m? ›

Wat kost een dakkapel van 3 meter breed? Gemiddelde dakkapel kosten liggen tussen de € 8.650 en € 10.400. Mag een 3 meter dakkapel zonder vergunning worden gebouwd?

Hoe duur is een dakkapel gemiddeld? ›

Voor polyester betaal je gemiddeld € 8.200, waar je voor hout rekening houdt met gemiddeld € 9.900. Wat kost een dakkapel inclusief plaatsen? Afhankelijk van het materiaal en de breedte van de dakkapel variëren de gemiddelde kosten voor een dakkapel van € 6.500 tot € 11.800.

Wat kost een kunststof dakkapel inclusief plaatsen? ›

Kunststof dakkapel prijzen liggen gemiddeld op € 7.500 inclusief plaatsing.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated: 06/11/2023

Views: 6430

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.