Dit is waarom Funda niet zo betrouwbaar is als het lijkt | Libero Aankoop (2024)

Dit is waarom Funda niet zo betrouwbaar is als het lijkt | Libero Aankoop (1)

Funda is de grootste huizensite van Nederland, maar Funda is niet altijd betrouwbaar. Funda is namelijk niet onafhankelijk,maar eigendom van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Lees snel verder wat dit voor jou als woningkoper betekent.

Waarom Funda niet altijd betrouwbaar is

NVM-leden worden voorgetrokken op Funda.nl. Een makelaar die geen lid is van de NVM kan ‘gewoon’ zijn aanbod op Funda plaatsen, maar betaalt daarvoor wel flink meer dan een NVM-makelaar.Daarnaast worden woningen van NVM-makelaars vaak beter vertoond dan de rest van het aanbod. Makelaars zonder NVM lidmaatschap hebben bovendien minder opties dan NVM-makelaars.Al met al zorgt dit ervoor dat je op Funda.nl een vertekend beeld krijgt van de huizen die aansluiten bij jouw wensen, aangezien de NVM-huizen op verschillende manieren voorrang krijgen. Dit is niet iets waar bezoekers zich altijd bewust van zijn.

Alternatief voor woning zoeken op Funda

Je kunt eens overwegen om andere sites te bekijken, zoals Jaap.nl of Miljoenhuizen.nl. Deze sites hanteren geen regels zoals Funda dat doet, dus je krijgt mogelijk een transparanter aanbod te zien. Een exclusief alternatief voor Funda of andere woningsites is de Woningassistent van Libero Aankoop. Hierbij schrijf je je eenmalig in en ontvang je daarna de woningen die aan jouw wensen voldoen in je inbox.

Meer kans op je droomhuis?

In de gratis online aankooptraining van Libero Aankoop vertellen we je alles over bieden en onderhandelen.

Ben jij momenteel alle woningsites aan het afstruinen op zoek naar jouw droomwoning? Dan is de Libero Aankoop Workshop echt iets voor jou! Jij stopt namelijk niet bij woningen kijken, jij wilt jouw droomwoning daadwerkelijk bemachtigen. In onze gratis webinar leggen we uit hoe je dat precies doet. Na het volgen van de webinar ben jij een professional in onderhandelen en bieden en is die ene droomwoning straks daadwerkelijk van jou!

Dit is waarom Funda niet zo betrouwbaar is als het lijkt | Libero Aankoop (2024)

FAQs

Dit is waarom Funda niet zo betrouwbaar is als het lijkt | Libero Aankoop? ›

Waarom Funda niet altijd betrouwbaar is

Hoe betrouwbaar is funda? ›

De makelaarsbeoordelingen op Funda zijn niet altijd even betrouwbaar. Het gemiddelde van de beoordelingen is een verbazingwekkende 9,1, omdat het beoordelingssysteem van Funda niet waterdicht is. Het laagste gemiddelde is 8,4 en de helft van alle makelaars scoort tussen de 9 en 9,2.

Is funda de enige site? ›

Is Funda het enige platform voor het zoeken naar huizen? Nee, er zijn verschillende alternatieve sites beschikbaar waar je een breed aanbod van huizen kunt vinden.

Waarom staat een huis niet op funda? ›

Het grootste nadeel van Funda is dat het eigendom is van NVM (de grootste makelaarsorganisatie van Nederland). Hierdoor zijn niet alle huizen die te koop staan op Funda te vinden, bijvoorbeeld het aanbod van niet-NVM-makelaars. Huislijn toont koopwoningen uit het aanbod van bijna 2500 makelaars in heel Nederland.

Hoeveel views op funda is normaal? ›

Kijk ook eens mee naar de volgende vergelijking: een woning op funda werd in het eerste halfjaar van 2022 gemiddeld 917 keer per week bekeken en kreeg in diezelfde periode gemiddeld 5,35 contactaanvragen. Omgerekend naar procenten, neemt 0,6% van de kijkers contact op.

Is Funda NL safe? ›

De makelaarsbeoordelingen op de website Funda zijn niet betrouwbaar. Uit een data-analyse van JuisteMakelaar blijkt dat uit 30.000 beoordelingen het gemiddelde een 9,1 is. Het beoordelingssysteem van Funda is niet waterdicht.

Wie is de eigenaar van Funda? ›

De website is februari 2001 van start gegaan op initiatief van de NVM en Wegener Media. In 2013 heeft funda de aandelen van Wegener Media gekocht. Hierdoor zijn de overblijvende aandeelhouders NVM Holding B.V. en Stichting Administratiekantoor funda.

Is er een Amerikaanse Funda? ›

Zillow is een Amerikaanse variant van Funda. Een platform waarop je huizen kunt (ver)kopen en (ver)huren, óf gewoon urenlang kunt scrollen. Het Instagramaccount Zillow Gone Wild verzamelt de wildste advertenties op het platform. En da's erg vermakelijk.

Hoe lang duurt het voor een huis op Funda komt? ›

Een woning die bijvoorbeeld vandaag is aangemeld voor publicatie op morgen, verschijnt de komende nacht op funda (meestal rond 03:00 uur).

Kan je als particulier op Funda? ›

Je huis kun je niet zelf op funda zetten: hiervoor heb je een makelaar nodig. Hij of zij waarborgt de kwaliteit en zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto's, een duidelijke plattegrond, 360 graden foto's en een mooie video.

Wat betekent verkocht onder voorbehoud op Funda? ›

Bij deze status is de woning dus in principe al verkocht. Maar de verkoop is nog niet definitief. De koper kan zich beroepen op een voorbehoud, zoals een voorbehoud van financiering of een voorbehoud bouwkundige keuring. In dat geval kunnen ze zich alsnog terugtrekken – en komt de woning weer vrij beschikbaar.

Hoe kan je zien of een huis eerder op Funda heeft gestaan? ›

Open je een advertentiepagina en licht het extensie-icoontje blauw op, klik er dan op om te zien wat Betrap de Makelaar gevonden heeft. In een overzichtelijk venster toont de extensie naast de datum waarop deze Funda-advertentie online is gezet en de huidige verkoopprijs van de woning ook de eerdere verkooppogingen.

Hoeveel huizen zijn er te weinig? ›

Het tekort aan woningen is in een jaar tijd fors gestegen. Er is in 2023 een tekort van 390.000 woningen. Vorig jaar ging het nog om 315.000 huizen. Pas rond 2028 wordt de krapte op de woningmarkt iets minder.

Kan je meerdere keren bieden op een huis? ›

Ja, dat mag. De verkoopmakelaar heeft het recht om met verschillende partijen tegelijk te onderhandelen. Ook als jij de vraagprijs biedt of hoger. Of als jij het eerste bod hebt uitgebracht.

Hoeveel bezichtigingen is normaal? ›

In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor, want in 2020 was het gemiddelde nog iets minder dan 10 bezichtigen. Dit was te verklaren door de gekte op de huizenmarkt.

Wat wordt er gemiddeld overboden 2024? ›

1. Overbieden op basis van huizenprijzen verwachting
JaarWaarde
2024400.000 euro
2025420.000 euro
2026441.000 euro
2027463.050 euro
7 more rows
Mar 21, 2024

Is Funda duur? ›

Het goede nieuws is dat een plaatsing op Funda gratis is, je hebt er wel een makelaar voor nodig. Hier komt duidelijk naar voren dat het platform opgericht werd door NVM, makelaars vinden het uiteraard minder interessant als je geheel op eigen houtje een woning verkoopt.

Is er een alternatief voor Funda? ›

Jaap.nl is waarschijnlijk het meest bekende funda alternatief. Op deze website mogen huiseigenaren zelf hun woning aanbieden zonder tussenkomst van een makelaar. De huizensite van Huislijn biedt een soortgelijke dienstverlening.

Heeft Funda een API? ›

Huizenzoeksite Funda geeft geen API's vrij.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 5679

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.