Een plattegrond maken voor je huis (online en op papier) - Flow Magazine (2024)

Home > Slow life > DIY > Een plattegrond maken voor je huis (online en op papier)

Een plattegrond maken voor je huis (online en op papier) - Flow Magazine (1)

Niet alleen bij een verbouwing of verhuizing is een plattegrond handig. Ook als je een ruimte in huis opnieuw wilt indelen, geeft een tekening je inzicht in alle mogelijkheden. Je ziet in één oogopslag of jouw favoriete bank tegen die ene muur past of dat je toch voor een maatje kleiner moet gaan. Er zijn veel gratis online tools voor het maken van een plattegrond, maar je kunt natuurlijk ook met potlood en papier aan de slag.

Plattegrond op papier

Vind je het prettig om een plattegrond op papier te tekenen? Zorg dan dat je deze spullen bij de hand hebt:

  • blanco papier of ruitjespapier
  • potlood
  • gum
  • schaalliniaal
  • rolmaat of laserafstandsmeter

Wanneer je geen tekeningen van het huis hebt, zul je zelf aan de slag moeten. Teken eerst de vorm van de kamer op papier, inclusief alle hoeken, deuren, pilaren en andere obstakels. Dit kan gewoon uit de losse hand en dient als basis om de juiste maten erbij te schrijven. Daarna ga je alle muren nameten met een rolmaat of – en die zijn handig! – een laserafstandsmeter.

Nu ga je de plattegrond tekenen op schaal. Dit kan op blanco papier, maar ruitjespapier van 5 mm kan ook. Bij de bouwmarkt verkopen ze handige schaallinialen, een fijne schaal is die van 1 op 50. De 1 op de liniaal staat dan voor 1 meter in het echt. Wanneer je ruitjespapier gebruikt, kun je voor 1 meter 10 blokjes aanhouden. Zo krijgt je plattegrond een handig formaat.

Nu kun je de meubels gaan intekenen, uiteraard op dezelfde schaal. Zorg dus dat je de exacte afmetingen van ieder meubel hebt. Je kunt de meubels ook op een los papiertje tekenen en uitknippen. Zo kun je nog schuiven met die ene grote bank, kast of ronde eettafel en meerdere opstellingen uitproberen in de plattegrond.

Online plattegrond maken

Liever een plattegrond tekenen op de computer? Daar zijn een aantal gratis online tools voor – de een wat makkelijker dan de ander. We noemen er een paar:

  1. Floorplanner: met Floorplanner kun je niet alleen je huis, maar ook je tuin tekenen. Daarna kun je het huis in 3D tekenen en inrichten met meubels. Het programma is gebruiksvriendelijk en je hebt daardoor snel door wat er mogelijk is.
  2. Roomstyler: met dit programma kun je je huis helemaal inrichten, inclusief meubels. Heb je al een plattegrond van je ruimte of huis? Dan kun je deze uploaden en maakt het programma er een 3D-versie van. Het is even puzzelen in het begin, maar het laat je daarna niet meer los.
  3. SketchUp: voor dit programma is een beetje ervaring met tekenprogramma’s een voordeel, want heel eenvoudig is het niet. Maar als je eenmaal doorhebt hoe het programma werkt, dan zijn de mogelijkheden echt eindeloos. Voor je het weet wordt het je hobby.
  4. Ikea: je kent vast de keukenplanner van Ikea, maar onze Zweedse vrienden hebben nog veel meer handige en gebruiksvriendelijke planners op hun website. Wanneer je inlogt, kun je al je ontwerpen opslaan en aanpassen.
  • Dit is een artikel van vtwonen. Meer tips over wonen en interieur vind je op vtwonen.nl.

Meer lezen

Tekst Redactie vtwonen Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 25 juli 2022, laatst bewerkt op 30 december 2023

Een plattegrond maken voor je huis (online en op papier) - Flow Magazine (2)

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN

Een plattegrond maken voor je huis (online en op papier) - Flow Magazine (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6571

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.