Wat zijn de alternatieven voor funda? | Bekijk hier de top 10 (2024)

Als je een huis wilt kopen dan kijk je op funda.nl. Voor veel woningzoekenden is het een dagelijks ritueel geworden om vrijkomende koopwoningen op te zoeken via de grootste huizensite van Nederland. Toch staan er veel minder huizen op de website dan er in de Nederlandse gemeenten te vinden zijn. Die staan niet allemaal te koop natuurlijk, maar misschien loop je interessante kansen mis door op één paard te wedden. Is er een goed funda alternatief? En waar vind je huizen die niet op funda staan? Wij zoeken ze voor je op!

Wat is funda precies?

In de vorige eeuw was internet al behoorlijk populair maar nog niet de standaard bestemming voor de meeste zaken. De jaren negentig was de tijd van pioniers op het internet. Toen zochten we naar informatie via Ilse.nl of Startpagina, Amazon verkocht nog voornamelijk boeken online. In 2001 kwamen NVM en Wegener Media met een nieuw concept om huizen die via makelaars verkocht werden te bundelen op een website. Deze website was funda.nl. In 2003 zouden de aandelen van Wegener media gekocht worden door NVM en de stichting achter het huizenplatform.

In eerste instantie kon je alleen huizen van NVM makelaars vinden. De Nederlandse Vereniging van Makelaars is de grootste belangenorganisatie voor de makelaardij van Nederland maar niet de enige. In 2008 zouden makelaars die aangesloten waren bij VBO en VastgoedPro ook toegang krijgen tot de huizensite. Toch zouden NVM makelaars op funda.nl een voorkeursbehandeling krijgen, huizen van deze aanbieders werden meer prominent weergeven. Een goed alternatief voor funda was er destijds niet, in 2015 zouden alle makelaars op dezelfde wijze worden weergegeven voor bezoekers.

Op zoek naar een funda alternatief

Een huizensite van de NVM met een groot aantal bezoekers met een voorkeurspositie voor NVM makelaars kan gezien worden als monopolisering van de huizenmarkt. Toch werden klachten door de rechter afgewezen. Sterker nog; funda alternatieven zoals miljoenenhuizen.nl en zoekallehuizen.nl werden voor de rechter gedaagd omdat ze informatie zouden kopiëren van funda.nl. Dit mocht volgens de rechter omdat ze alleen zouden citeren. Meer huizensites zouden volgen met soms een andere aanpak of doelgroep.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

Zijn er alternatieven voor funda?

Je hoeft niet eens ver te zoeken om funda alternatieven te vinden. Hoewel NVM, VBO en VastgoedPro makelaars hun huizen mogen aanbieden op de grootste huizensite van Nederland kunnen ze ook huizen via andere huizensites laten zien. Voor een deel gebeurt dit automatisch via ‘scraping’. Dit is een methode waarbij data op het internet wordt overgenomen door andere websites. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van data uit andere bronnen zoals die van het Kadaster en de overheid. Hier zijn enkele alternatieve woonwebsites:

  • Jaap.nl is waarschijnlijk het meest bekende funda alternatief. Op deze website mogen huiseigenaren zelf hun woning aanbieden zonder tussenkomst van een makelaar.
  • De huizensite van Huislijn biedt een soortgelijke dienstverlening. Eerst mochten alleen aangesloten makelaars hier huizen publiceren maar ook hier zijn ook particuliere huiseigenaren nu welkom.
  • Huizenzoeker is een typisch voorbeeld van een ‘scraping’ site die informatie verzamelt vanuit meerdere bronnen. Zo vind je niet alleen informatie over huizen maar ook over de omgeving. Dat bespaart je weer wat zoekwerk.
  • Dankzij de samenwerking met Pararius kun je op Zoekallehuizen.nl ook een huurwoning vinden op deze website. Misschien niet echt alle huizen vind je hier maar wel veel.
  • Als je niet gebonden bent aan de landsgrenzen dan kun je eens een kijkje nemen op RE/MAX. Dit is een huizensite die internationaal huizen aanbiedt. Met woningen in ruim 100 landen is er altijd een bijzonder plekje te vinden.
  • Huispedia laat je niet alleen huizen zien die te koop worden aangeboden maar ook huizen die nog niet op de markt zijn. Zo kun je de concurrentie een stap voor zijn. Je hebt hier de keuze om zelf aan de slag te gaan of samen te werken met een makelaar. Meer info ga naar Huispedia
  • Facebook is geen huizensite maar wel degelijk een alternatief voor funda. Er is een enorme groep aan social media gebruikers die op zoek zijn naar een nieuwe woning, het is een gemiste kans om hier geen gebruik van te maken.
  • Marktplaats is een ander funda alternatief waar niet iedereen bij stilstaat als optie. Je kunt ook hier je huis aanbieden, meer zichtbaarheid is natuurlijk nooit verkeerd.
  • Buitenstate is een collectief aan makelaars die zich specialiseren in de aankoop en verkoop van landelijke huizen, vrijstaande gebouwen in het natuurlijk gebied en bijzondere monumenten. Ga naar Buitenstate voor meer info

Een interessante nieuwkomer is Cribb.nl. Deze huizensite onderscheidt zich van andere funda alternatieven door het unieke concept. Om naar huizen te zoeken moet je namelijk ook jouw huis te koop aanbieden. Zo proberen ze het aanbod groter te maken en doorstroming op de woningmarkt te stimuleren. Dat jouw huis al zichtbaar is betekent overigens niet dat je direct in de onderhandelingen zit als iemand interesse heeft. Je bepaalt namelijk zelf wanneer je de huidige woning echt te koop gaat aanbieden. Starters zijn welkom op Cribb.nl maar alleen met een uitnodiging van een aangesloten makelaar.

Wat voegen alternatieve woonwebsites toe?

Funda.nl heeft de meeste bezoekers van de huizensites in Nederland. Ze hebben een groot aanbod huur- en koopwoningen en bieden ook opties voor bedrijven. Waarom zou je dan voor een funda alternatief kiezen? In de eerste plaats omdat kijken je niets kost. Daarnaast worden niet alle woningen die te koop zijn of binnenkort vrijkomen op funda.nl gepubliceerd. Er zijn funda alternatieven die je meer informatie geven over de omgeving zoals de afstand tot aan de dichtstbijzijnde supermarkt of het gemiddelde inkomen in de buurt.

Houd er rekening mee dat alternatieve woonwebsites soms ook plaatsingen accepteren door particuliere huiseigenaren en makelaars die niet aangesloten zijn tot een belangenorganisatie. Daarnaast wordt er data verzameld uit openbare bronnen die niet altijd juist is. Er kunnen dus fouten op de pagina’s staan. Dit betekent overigens niet dat funda.nl volledig accuraat is, er kunnen altijd zaken zijn die niet helemaal kloppen. Let in ieder geval op met scam sites die geld vragen voor diensten die niet geleverd worden. Denk aan het plaatsen van huizen tegen betaling of vooraf betalen om het aanbod te mogen bekijken. Ook bij de aanbieders van huizen zijn oplichters actief. Wees daarom altijd kritisch en laat je niet verblinden door een aanbod dat te mooi lijkt om waar te zijn. Wil je meer weten over funda check de volgende link. Alles over funda

Klik hier voor een gratis waardebepaling van jouw woning

Wat zijn de alternatieven voor funda? | Bekijk hier de top 10 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 5836

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.