Een plattegrond lezen moeilijk? Niet met deze eenvoudige tips! | homify (2024)

Carla Wilhelm

Een plattegrond lezen moeilijk? Niet met deze eenvoudige tips! | homify (2)

Loading admin actions …

Als je je huis gaat verbouwen of je tuingaat veranderenis het handig om een plattergrond te hebben van de ruimte die op zijnkop gaat. Je wilt immers goed zien wat er allemaal gaat veranderen. En als jeje plannen uitgewerkt in een tekening ziet, kom je misschien op nieuwe ideeënomdat het toch niet zo wordt als je in je hoofd had. De keuken is zo toch welerg klein of de garage is zo wel erg moeilijk te bereiken. Ook als je een nieuwhuis koopt of een huis of tuin laat ontwerpen door een architect is het belangrijkom in het ontwerpstadium goed naar de tekening te kijken. Wil jeiets veranderen dan is dat nu nog mogelijk. Als de bouw van je huis of de aanleg van je tuin begonnen is,is dat veel lastiger.

In dit Ideabookleggen we uit wat een plattegrond is en hoe je deze moet lezen. Wat betekenende verschillende symbolen en in welke schaal is de tekening gemaakt. Wij hopendat hetje helpt om de plattegrond van je woning of tuin goed te bestuderen, zodat jetijdens debouwniet totvervelende verassingen komt te staan!

De plattegrond

Groupe H

Bezoek profiel

Een plattegrond is een tekening van een verdieping van je huis vanaf de bovenkant gezien. In dit plan zie je wat degang is, de hal de keuken, de woonkamer, de slaapkamers en hoe deze ruimtes metelkaar in verbinding staan. De deuren en de ramen herken je aan de uitsparingenmet dwarsstreepjes of cirkels. In de meeste gevallen heeft de tekening eenschaal van 1:100. Laat je een huis ontwerpen door een architect dan geeft ditplan je een goed idee over hoe de indeling van je huis eruit gaat zien. Detekening kan met de hand gemaakt zijn of metbehulp van een computerprogramma. Veel ontwerpers werken met 3dsoftware. De plattegrond is hiermee makkelijk om te vormen tot een realistischbeeld van je huis.

Muren en ramen

The Wee House Company

Bezoek profiel

De buitenmuren op een plattegrond herken je makkelijk aan de dikke zwarte lijnen. De lijnen voor de buitenmuren hebben meestal een dikte van 2,7 mm. De binnenmurenzijn doorgaans niet dikker dan 10 tot 15 centimmeter en zijn ook veel dunner getekend zoals je ook duidelijk op de tekening ziet. De ramenvan je huisherken je aan de uitsparingen in de dikke zwarte lijnen van de muren.

Symbolen

Om een tekening makkelijk te lezen, maken architecten gebruik van symbolen.Met dezesymbolenzie je waarhet toilet in huis komt, de keuken is en waar je straks als jehuis klaar is gaat slapen. Ook in een plattegrond voor een tuin werken tuinarchitectenmet symbolen. Een boom wordt vaak aangeven met een cirkel. Dit kan een gewoonrondje zijn maar ook een cirkel met golvende lijnen. Een groep heesters krijgteen meer grillige vorm.

Op de tekening zie je duidelijk waar het pad straksgaat lopen, op welke plek de bewoners kunnen luieren en waar de eettafelgepland is.

Deuren en openingen

Burosannies

Bezoek profiel

Zoals al eerder uitgelegd, herken je de ramen in een plattegrond aan de uitsparingen in de muren. Ook de deuren zijn uitsparingen, maar hier staan ook dwarsstreepje of een cirkelboogje in. De begane grond van het huis op de foto krijgt als we de tekening goed bestuderen drie deuren.

Een openslaande deur herken je aan twee cirkelbogen. De bogen geven de richting aan waarin de deuren draaien.

De noordpijl

Sabka Design

Bezoek profiel

De pijl op de tekening wijst naar beneden. Dit betekentdat het zuiden aan de andere kant van de woning ligt. Zoals je ziet zijn hierook de ramen getekend. Bij het bouwen en ontwerpen van een huis of een tuin ishet belangrijk om te weten waar de zon opgaat en onder gaat. Een balkon op hetzuiden is prettiger dan een balkon op het noorden waar alleen 's ochtends eveneen zonnetje schijnt. Ook de woonkamer wordt een stuk leefbaarder als deze hetgrootste gedeelte van de dag zon vangt.

Schilder je graag of ontwerp je anderedingen dan is een atelier op het noorden het beste. Ook bij het ontwerpen vaneen tuin is de stand van de zon van groot belang. Deze bepaalt voor een grootgedeelte waar het terras komt en de border voor de planten.

Afmetingen lezen

huis van strijdhoven

Bezoek profiel

Een tekening maken die even groot is als de werkelijkheid is niet te doen. Dit zou betekenen dat 1 centimeter op papier 1centimeter in de werkelijkheid is. In de meeste gevallen heeft een plattegrond een schaal van 1:100.Bij kleinereprojecten als de verbouwing van een woonkamer of een andere kleine ruimte inhuis iseen tekening op schaal 1:50 handig. Welke schaal de ontwerper van jetuin of huis gebruikt heeft staat op de tekening aangegeven.

Wijhopen dat ditIdeabookje heeftgeholpen bij het lezenvan eenplattegrond. Waar tekeningen toe kunnen leiden zie je in ditIdeabook. Hierin hebben we de mooiste woningen voor je op een rij gezet.

  • Openen in een nieuw tabblad
Top 5 van de week: de tuin, moderne woningen en schimmelvrije badkamers
Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine

Een plattegrond lezen moeilijk? Niet met deze eenvoudige tips!  | homify (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 6181

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.