- Blog
- Hoe koop ik mijn huis?
- Tip: Teken je voorlopig koopcontract zo snel mogelijk
‘Gefeliciteerd, je hebt géén huis gekocht’
Dat is wat Brechtje overkwam na haar huisaankoop in Bakkum. Want na de ontvangst van de conceptovereenkomst en felicitatie van de makelaar, is het huis tegen haar wens in toch nog aan iemand anders verkocht.
Wat is er gebeurd? Hoe kon dat gebeuren? En misschien nog wel belangrijker hoe kan jij voorkomen dat dit ook bij jou gebeurt?
Overbieding na akkoord van bod
Toen Brechtje uit Amsterdam een mail kreeg van haar makelaar met als onderwerp: ‘Gefeliciteerd met uw aankoop’en daarin het concept van het voorlopig koopcontract, ging de champagne open. Ze had een akkoord op haar bod en ging er logischerwijs van uit dat ze een huis had gekocht. Helemaal blij. Maar voordat ze de officiële stukken (voorlopig koopcontract) kon tekenen meldde zich een andere koper met een hoger bod bij de verkopende partij. De verkopende partij ging akkoord en Brechtje had het nakijken. De champagne kon weer dicht en er was geen huis.
Juridisch geen fout gemaakt
Na de onderhandelingen waren beide partijen tevreden, maar in de tussenliggende periode van het bereiken van de deal (dus de mondelinge overeenkomst met de makelaar) en het ondertekenen van het voorlopig koopcontract ging het mis. Er diende zich bij de verkopers een stel aan dat meer bood dan Brechtje. De verkopers wisten dat ze het bod van Brechtje al hadden geaccepteerd en dat Brechtje daar door de makelaar van op de hoogte was gesteld. De verkopers twijfelden of ze dit bod mochten aannemen. Op zowel juridisch als ethisch vlak. Ze belden hun makelaar. De makelaar gaf aan dat ze het hogere bod wettelijk gezien mochten aannemen en dat dit, zeker in populaire gebieden, vaker voorkomt.
Wil jij zonder zorgen een huis aankopen? Schakel een aankoopmakelaar in.
Meer informatie
Makelaars zitten doorgaans helemaal niet te wachten op dit soort acties, maar juridisch is hier geen fout gemaakt. De hoge raad heeft in 2012 namelijk beslist dat de verkoper niet gehouden kan worden aan een mondelinge overeenkomst. De makelaar heeft nu dus het rechtsgeldige antwoord gegeven. Zolang er geen handtekening onder het voorlopig koopcontract staat, kan er nog geboden worden. Zuur voor Brechtje is het uiteraard wel.
Snelle ondertekening voorlopig koopcontract
Er zit dus een ‘vogelvrije’ periode tussen het accepteren van het bod en het tekenen van het voorlopig koopcontract. Het is daarom heel belangrijk dat deze periode zo kort mogelijk is. Met andere woorden, wacht geen moment met de ondertekening van het koopcontract. Als het voorlopig koopcontract getekend is, is deze voor de verkopende partij bindend en kan geen hogere bieding meer geaccepteerd worden. De kopende partij heeft na ondertekening nog drie dagen wettelijke bedenktijd om van de koop af te zien.
Wat kun je van een verkopend makelaar verwachten in zo’n situatie?
Jeroen Stoop: “Van een verkopend makelaar wordt verwacht dat hij maximaal de belangen van een opdrachtgever behartigt en zelfs de wens van de opdrachtgever opvolgt. Zo ook in dit geval, zelfs als het ethisch eigenlijk niet verantwoord is. Als makelaar zit je namelijk in een behoorlijke lastige positie en kun je het bijna niet goed doen. Enerzijds is het slecht voor je imago en nog belangrijker, heel vervelend voor de eerste koper, om nog een nieuw bod te accepteren na een mondelinge overeenkomst maar anderzijds moet je de wens van de opdrachtgever respecteren.”
Tips van Makelaarsland
Gemiddeld zit er anderhalve week tussen het maken van de mondelinge deal en het tekenen van het voorlopig koopcontract. Zorg er voor dat dit proces versneld wordt.
Koopcontract binnen 48 uur
Laat in je bieding meenemen dat het je wens is om zo snel mogelijk, bijvoorbeeld binnen 48 uur het koopcontract te tekenen.
Wees zelf ook snel en lever een notaris aan
De kopende partij mag de notaris kiezen. Hier gaat vaak kostbare tijd verloren. Zorg dan ook gelijk dat je een notaris van jouw keuze snel doorgeeft. Bekijk tijdens de biedingsperiode al de verschillende notarissen en tarieven op notaristarief in jouw omgeving
Maak afspraken met makelaar
In Amsterdam is het gebruikelijk dat de koopovereenkomst bij de notaris getekend wordt door beide partijen. In de rest van het land gebeurt dit over het algemeen op het kantoor van de makelaar. Maak afspraken met de makelaar over het tekenen om dit proces te versnellen.
Ben je nog op zoek naar een woning? Ontvang het nieuwste aanbod als eerste!
Gratis NVM zoekopdracht
Bron case: Noordhollands Dagblad