Je tekening inscannen en bewerken met Photoshop. - LauwPauw (2024)

Deze gastblog is geschreven door Nora Dekker. Ze werkt bij Young Capital en legt je uit hoe je een tekening kunt digitaliseren en ook hoe je de tekening digitaal kunt verbeteren.

Je tekening digitaal nabewerken: de tekening importeren

Heb jij altijd al je tekeningen online willen publiceren in een goede kwaliteit? Of een wens gehad om in het (online) creatieve werkveld door te breken maar weet je simpelweg niet waar je moet beginnen? In deze blog lees je hoe je een begin maakt in het digitaliseren en digitaal nabewerking van je tekening.

Je tekening inscannen en bewerken met Photoshop. - LauwPauw (1)

Welke software moet je installeren?

Een handig programma om te gebruiken als je een tekening digitaal bewerkt is adobe photoshop. Dit programma klinkt je vast bekend in de oren als je vrienden of familie hebt die werken als illustrator of grafisch designer. In dit programma kun je de tekening kleuren geven en zelfs aanpassen!

Als je uit wilt proberen of het digitaal bewerken van je tekening iets voor jou is kun je een photoshop proefversie downloaden. Hiermee kan je de software een maand gratis gebruiken!

Naast photoshop zijn er nog andere gratis programma’s waarin je je tekening kan bewerken zoals Pixlr, Gimp of Inkscape. Deze programma’s lijken op photoshop, veel van de tools die je kunt gebruiken komen overeen. Ze zijn relatief simpeler in gebruik dan photoshop maar hebben minder opties voor het bewerken van de tekening.

Stap 1: Schetsen

Schets een mooie tekening zoals je dit altijd zou doen. Als je tevreden bent met het resultaat kun je de schets overtrekken met een pen of zwarte marker. Het is belangrijk dat het contrast tussen het wit op je papier en de kleur van je schets zo hoog mogelijk is, dit gaat je helpen in de volgende stappen!

Voor de nabewerking van je tekening is het makkelijker als je hem nog niet in kleurt. Je kan ervoor kiezen om dit wel te doen maar dit maakt het wel lastiger om de kleuren verder te bewerken in photoshop.

Ook belangrijk: Probeer een afgesloten schets te maken. Laat geen gaten tussen de lijnen van je schets en het wit van het papier. Dit geldt alleen maar voor de buitenste lijnen van de schets.

Stap 2: Scannen

Scan je tekening in, zet als het kan je scanner op zwart wit scannen als je een zwart-wit tekening hebt gemaakt.

Kies op je scanner voor een resolutie van minimaal 600 dpi zodat je, als je digitale aanpassingen wil gaan maken, kan inzoomen op een individueel stuk. DPI bepaalt de scherpte van je scan, het staat voor dots per inch of pixels per inch. Hoe meer pixels per inch je afbeelding heeft, hoe scherper hij is!

Als je geen scanner hebt dan kan je er ook voor kiezen om een foto te maken. Maak de foto met een goede camera. Zorg dat de belichting goed is, het wit van het papier moet zo wit mogelijk blijven.

Het beste licht om de tekening in te fotograferen is daglicht of het licht van een sterke, heldere witte lamp. Ook is het handig om lichtinval van zowel links als rechts te hebben als je de tekening fotografeert, zo voorkom je ongenodigde schaduwen op je foto.

Je tekening inscannen en bewerken met Photoshop. - LauwPauw (2)

Stap 3: Je bestand in photoshop openen

Open eerst je photoshop en klik links boven op Bestand > openen.

Je ziet je gescande schets nu in het midden van het scherm staan.

Rechts onder zie je een tapje ‘lagen’ staan, hier zie je een laag met de naam. Klik met je linkermuisknop op de laag achtergrond en kies voor de optie laag dupliceren. Geef de nieuwe laag een herkenbare naam zoals bewerkingslaag.

In deze laag ga je aanpassingen maken. Door je aanpassingen in deze laag te maken blijft je originele schets ten alle tijden onveranderd. Zorg dat je je bewerkingslaag hebt geselecteerd zoals in de afbeelding hieronder.

Helderheid aanpassen.

Ga nu naar afbeelding > aanpassingen > niveaus. Er wordt nu een extra scherm geopend. In dit scherm kun je de helderheid van de afbeelding aanpassen. Schuif de zwarte knop in uitvoerniveaus omhoog totdat alle relevante lijnen op je tekening zwart zijn geworden. Schuif vervolgens de witte knop naar links om de achtergrond zo wit mogelijk te maken.

Let op: als je een tekening in kleur hebt gemaakt moet je bij het aanpassen van de helderheid oppassen dat de kleur niet in te grote mate wordt aangepast of komt te vervallen.

Je tekening inscannen en bewerken met Photoshop. - LauwPauw (4)

Stap 4: Je tekening bewerken

Heb je nog lijnen die niet zo mooi in je schets staan? Geen probleem! Je kan ze makkelijk verwijderen met de penseel tool die je kan vinden aan de linkerkant van je beeldscherm. De penseel tool kan je ook gebruiken om je lijnen zwarter te maken of gaten in je tekening op te vullen.

Je tekening inscannen en bewerken met Photoshop. - LauwPauw (5)

Het is handig om de achtergrond van de schets transparant te maken zodat je hem vrijuit kan bewegen en zodat er niet een overbodig stuk wit aan vast zit. Dit doe je zo:

Maak de laag Achtergrond onzichtbaar door op het oog icoon links naast de laag te klikken.

Kijk vervolgens of er ergens op het wit van het papier nog schaduwen te zien zijn. Zo ja verwijder deze dan met de (witte) penseel tool.

Selecteer de tool toverstaf. Klik vervolgens op het witte papier stuk van de afbeelding. Je ziet aan de lijntjes dat het witte stuk nu geselecteerd is en het stuk binnen de schetslijnen niet. Druk vervolgens op delete en viola, je achtergrond is transparant. In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe dat eruit moet zien.

Je tekening inscannen en bewerken met Photoshop. - LauwPauw (6)

Stap 5: Je tekening opslaan

Sla je photoshop bestand op door naar bestand > opslaan als te gaan en het bestand als photoshop bestand op te slaan op je computer. Dit doe je als je de foto nog wil bewerken (bijvoorbeeld kleuren toevoegen).

Als je tevreden bent met je foto zoals deze is kun je hem opslaan als PNG. Ga naar bestand>exporteren>snel exporteren als PNG en sla de afbeelding op. Als je het in een ander bestandsformaat op wil slaan kan dat ook, selecteer in dat geval in plaats van snel exporteren als PNG de optie exporteren als… en vul het bestandstype in dat je wilt.

Nu weet je hoe je je tekening moet digitaliseren!

TEKEN VERDER IN HET TEKENWERKBOEK!

Wil jij?

  • Een lijst hebben van alles wat je minimaal nodig hebt om te beginnen met tekenen?
  • Uitleg over de basis benodigdheden zoals potloden, gummen en papier?
  • Warming up oefeningen?
  • Een lijst met ideeën om te tekenen?
Je tekening inscannen en bewerken met Photoshop. - LauwPauw (7)
Je tekening inscannen en bewerken met Photoshop. - LauwPauw (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 5761

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.